söndag 29 maj 2011

Försvara dig! Genom rätt kost och vila!

Idrottare som tränar hårt eller precis har avslutat en tävling har en ökad risk för att dra på sig sjukdomar och infektioner, vilket kan leda till att man måste undvika att träna eller tävla.

Enskilda pass med tuff träning, särskilt utan ett kolhydratintag, eller perioder med hård träning och med begränsad återhämtning, är en mycket stark stressor som försvagar immunförsvaret.

Kronisk (= pågår under mer än 3 månader) fysisk och/eller psykisk stress sätter ned förmågan att bekämpa en opportunisk infektion (= är en infektion som uppträder när immunförsvaret är nedsatt).

Opportunisk infektion= orsakas av patogener ( sjukdomsframkallande smittämne) som tex. bakterier, virus och svampar.

Hos människor med friskt immunförsvar orsakar de inga sjukdommar. Har man däremot ett försvagat immunförsvar har patogenerna en chans att infektera, det vill säga man får en infektion av något slag.

Uthållighet i mer än 90 minuter har visat sig kortvarigt försvaga immunförsvaret.
"Det öppna fönstret" kallas det och kan pågå i upp till 48 timmar. Under den tiden har man ökad risk att drabbas av tex en förkylning.

Olika studier visar att vila mellan träningsperioder och kolhydratrik kost är mest effektivt vid återhämtning.
Det sänker nivåerna av kortisol och adrenalin vilket minskar risken att drabbas av symptom på överträning under träningsintensiva perioder.

Andra ämnen som påverkar immunförsvaret positivt men där sambandet ej är lika starkt är;

Betaglukaner - finns i havre.

C- vitamin - finns i frukt och grönsaker.

E- vitamin - finns i avokado och olivolja.

Zink - finns i vetegroddar, jordnötter, solrosfrön, hårdost, nötkött, musslor och räkor.




Slutsats! Försök att äta en balanserad kost med både proteiner, grönsaker och kolhydrater. Kroppen behöver alla dessa delar för att fungera sitt allra bästa. Vila mellan träningstillfällena, för det är under vilan du bygger upp din kropp igen (själva träningen bryter ned och sen under vilan sker formförbättringen).


(Källa: Idrott)


Var rädd om dig! Kram Wichtoria (ړײ)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar