tisdag 1 februari 2011

Hur är du Gammal?

Det här med ålder......

Ålder intresserar många och som regel känner vi oss yngre än vår biologiska ålder. Men varför läggs ofta så stor vikt vid åldern på till exempel arbetsmarknaden, alla kan ju inte ha ”lagom” ålder.... och vem bestämmer vilken siffra den där "perfekta ålden har"?
Vi är enormt åldersfixerade i västvärlden. Vid 50+ har man som regel passerat ”bäst före datum”. Enligt en undersökning som Manpower gjort i 25 länder bland 28 000 arbetsgivare är Sverige sämst på att rekrytera personer över 55 år. Men den som är ung har också svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Från att vara ett föregångsland i Europa med låg ungdomsarbetslöshet har vi nu en av de högsta nivåerna för ungdomar i åldern 15 och 24 år, uppger Ekonomifakta. År 2006 var ungdomsarbetslösheten uppe i nästan 22 procent.

Men det är även inom andra områden som mycket kretsar runt detta med ålder.
Hur ofta får man inte höra  "Det passar sig inte vid den åldern!"

Självklart så ska det finnas åldersgräns för till exempel bilkörning (körkort +18 år) och liknande saker.
Men däremot så är vi människor så himla snabba på att dömma andra på grunda av bland annat deras ålder.
Vi tror att för att inneha stora kunskaper och vara klok så måste man vara "lite äldre", för att kunna bära vissa kläder så får man inte vara "för gammal" för det är opassande.... och när man umgås med någon man tycker om så får det ej vara för stor ålderskillnad.

????

Vem har egentligen hittat på dessa regler!


Min underbara mormor har alltid skakat på huvudet åt all min träning men efter xx antal år som åskådare (och som 70 åring) så började hon själv att ta sig ut på långa promenader som hon började gilla mer och mer. Så tillsammans med en väninna så blev dessa promenader, med ett fika efteråt, en daglig rutin. Hon började även följa med mig på gymmet :) och ibland så har vi besök av krutgumman(nu 80+) på "Ki"!

En av mina 60+ tjejer på gymmet berättade ett härligt minne från en av deras Thailandresor.
De träffade en man/kille där som de hade svårt att bestämma ålder på så de frågade honom till slut
"Hur Gammal är du?" mannen/killen skrattade åt frågan och sa just det, att vi är så åldersfixerade i vissa länder. Varpå han blev tyst en kort stund och sedan sa

"Vissa dagar känner jag mig som 20 och andra som 40!"

Det svaret tycker jag är helt underbart på alla sätt och vis. Vi skulle lägga mer fokus på hur vi känner oss och hur vi mår, än på denna siffra som i och med att den visar en viss ålder ska tala om för oss hur vi förväntas må och vara.


Så då har jag bara en fråga till dig!

(Inte "Hur Gammal är du?")
utan

"Hur är du Gammal?"


Att bli äldre är som att bestiga berg, man blir lätt anfådd men man får en härligt bra utsikt!


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Wichtoria 25 ;) för dagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar